El passat 18 de juny, el professor, logopeda i musicòleg Enric Arzuaga va impartir el taller logopèdic per a ils: tècniques de cos i veu, organitzat per Acils al Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Els participants van poder conèixer una mica més a fons algunes qüestions relacionades amb el funcionament de la veu i del cos i practicar algunes tècniques de respiració.

Sabieu que quan parlem es produeixen més de 200 vibracions per segon? Que tot ens afecta i tot fa que la veu canvii? O que acabem parlant com ens marquen els cànons de la societat?

Segons Arzuaga, "la veu és una resposta d'una fisiologia anatòmica". Això s'explica perquè hi ha elements fisiològics i anatòmics relacionats amb la veu ,resultat d'un procés neurològic del procesament del llenguatge i alhora resultat del que ens envolta i del que està fóra de nosaltres. La fisiologia marca però no determina, és a dir, quan sentim una veu som capaços de tenir elements d'edat, de sexe o culturals amb els quals podem fer el perfil de la persona que ens parla però, com que som nosaltres mateixos els qui construim la veu, podem jugar amb ella, adoptar el rol que vulguem i modular-la al nostre gust.

Durant el taller, també es va parlar de l'esquema corporal, de la tensió i del concepte de contractura i es va explicar la diferència entre dos termes que sovint confonem, postura i posició.Tot està intercomunicat en el nostre cos, som un tot que no pot prescindir de les seves parts, coneixent el nostre cos, el que hem de fer és intentar fer les mateixes coses però amb menys esforç. S'ha de tenir en compte que el cos atrofia el que no fa servir, però que si fa servir sempre el mateix múscul, aquest perd la capacitat de relaxar-se.

A banda de totes aquestes qüestions teòriques, els participants van fer alguns exercicis d'estiraments per adonar-se de com variava l'esfoç que havien de fer els músculs en funció de com es col·locaven. Tanmateix, van practicar amb la respiració i finalment, van veure alguns vídeos on es podia observar el funcionament de les cordes vocals en el moment de produir la veu.

 

Tot i ser un taller que es va fer curt, va quedar clar que la veu és la manifestació externa del nostre jo, és allò que  volem transmetre de nosaltres, en definitiva, és una habilitat que tenim però que l'hem de desenvolupar.

 

   
© ®ACILS 2015